Lähimetsät suojeluun! Tehdään tulevaisuuden Lappeenrannasta aidosti vihreä kaupunki.
Kaupunkisuunnitteluun liittyen, mutta erityisesti omalla itseisarvollaan täytyy nostaa metsien suojelun tärkeys. Suomen Luonnonsuojeluliiton tutkimuksen mukaan 96% suomalaisista pitää lähimetsien säilymistä tärkeänä. Kaupungeissa lähimetsien tärkeys korostuu, sillä ihmiset usein kaipaavat vetäytymismahdollisuutta hektisen arjen melskeistä. Metsässä saa rauhoittua ja ihmetellä. Metsät tarjoavat laajoja liikuntamahdollisuuksia sekä oppimisen iloa niin lapsille kuin aikuisille. Parhaimmillaan metsät opettavat meille ympäristönlukutaitoa, jota ei voi muuten oppia kuin kokemalla. Se maadoittaa meidät juurillemme sekä avartaa tunnistamaan eliökunnan laajaa kirjoa ja yhteenkietoutuneisuutta.
Metsillä on oma itseisarvonsa, sen pitäisi jo olla suomalaisille harvinaisen selvää. Tämän tulisi olla myös jo yksinään riittävä argumentti kuntien yksipuolisia, euromääräisiä hakkuutuottovaatimuksia vastaan. Vain hakkuumääriä rajoittamalla voidaan huolehtia siitä, että kansallisen ilmastolain tavoitteet sekä EU:n yhteinen tavoite 30 prosentin suojelupinta-alasta saavutetaan. Kunnat ovat näissä tavoitteissa avainasemassa, sillä kuntien metsäomistukset kattavat keskeisiä virkistyskäyttöön soveltuvia alueita asutusten ääreltä.
Maaseuduilla metsien omistus on suurilta osin yksityisomistuksessa, ja metsiä hakataan tyypillisesti kerralla isoilla avohakkuilla. Yksityisomistuskaan ei ole pyhä rajoittamaton asia, vaan yleisen hyödyn nimissä kohtuutonta yksityisomaisuuden väärinkäyttöä tulee rajoittaa, aivan kuten muunkin omaisuudenkäytön kohdalla. Lain tasolla olisi ensiarvoisen tärkeää saada selkeät rajoitukset, joissa kielletään laajamittaiset ja luonnolle haitalliset hakkuumenettelyt. Toistaiseksi on pyrittävä kehittämään kunnan tasolla sopivasti keppiä ja porkkanaa oikeanlaiseen metsänkäyttöön kannustamiseksi sekä pitää huoli, että kaupungin omistamat metsät saadaan suojeluun.
Vain hakkuumääriä rajoittamalla voidaan huolehtia siitä, että kansallisen ilmastolain tavoitteet sekä EU:n yhteinen tavoite 30 prosentin suojelupinta-alasta saavutetaan.
Lauri Tiainen