Kuinka voimme pitää kiinni laadukkaasta opetuksesta ja lähikouluista?
Lappeenrannassa on viimeisen vuoden aikana keskusteltu mahdollisista lähikoulujen lakkauttamisista. Lakkautettavien kohteiden listalla olivat olleet ainakin Nuijamaan, Simolan, Itä-Suomen, Pulpin, Kaukaan, Lönnrotin ja Kuusimäen koulut. Näistä osa sai vielä jatkoaikaa, mutta saneerauksiin ei ole varaa. Rakennusten rapistuessa tulisi lappu luukulle.
Kouluverkkoesityksestä vallitsee nyt väliaikainen kompromissi, mutta aihe tulee olemaan tapetilla taas heti seuraavalla kaudella. Lappeenrannan kaupungin budjetista yli puolet menee koulutukseen, ja sillä on merkitystä, miten tämä summa päätetään kohdistaa. Vaikka väestön määrä odotettavasti pienenee ja syrjäisemmät alueet kärsivät muuttotappiosta eniten, niin päätöksissä täytyy varoa, ettei tätä kehitystä kiihdytetä entisestään.
Lähikoulut ovat merkittävä elinvoimaisuustekijä kaupunkien asuinalueille. Kattava kouluverkko yhdessä muiden lähipalveluiden kanssa mahdollistaa muuttovirtojen suuntautumisen myös syrjäisemmille alueille. Kaupungin on kyettävä luomaan toiveikasta tulevaisuudenkuvaa alueittensa kehityksestä.
Jotta kaupunki ei maksaisi vain tyhjistä seinistä, täytyy koulurakennusten säilyttämistä arvioida niiden käyttöasteen kannalta. Kun luokkamäärät vähenevät, niin voitaisiinko tyhjeneviä luokkahuoneita käyttää laajemmin vaikkapa lasten harrastustoiminnan edistämiseen? Tehdään vajaakäytöllä olevista huoneista bänditiloja, käsityöpajoja ja liikuntapaikkoja. Kylkeen voi laittaa myös nuorisotyön tiloja, jolloin koulurakennuksista voidaan kehittää uudenlaisia lasten ja nuorten oppimiskeskuksia. Silloin kaupunki ei maksa turhasta, vaan tukee lasten ja nuorten elämän hyvinvointia!
Koululaisille on annettava mahdollisuus kokea oppimisen iloa sekä harrastaa monipuolisesti. Tämän me voimme varmistaa sisällyttämällä lasten ja nuorten vaikutusarvioinnin osaksi kaikkea päätöksentekoa.
Kun olemme varmistaneet tasapaoinoisen elämän ja oppimisen edellytykset kaikille lapsille, voimme satsata todella myös koulutuksen laatuun. Ammattitaitoisia opettajia tulee houkutella alueelle hyvällä työnantajamielikuvalla ja eduilla. Työlle ja kouluttautumiselle tulee olla riittävät resurssit niin, että työntekijäoiden hyvinvointi tulee tässäkin edellä.
Kannatan opettajamitoituksen asettamista, jotta edes välttämätön minimi saadaan määritetyksi ja varmistetuksi. Kannatan myös maanlaajuisen opettajarekisterin perustamista, joka voi isostikin auttaa opettajien ammattitaidon kartoittamisessa ja erityisosaamisten saamisessa. Tämä helpottaisi alueellisesti esimerkiksi vapaaehtoisten kielten opetusresurssien jakamisessa.
Vaikka väestön määrä odotettavasti pienenee ja syrjäisemmät alueet kärsivät muuttotappiosta eniten, niin päätöksissä täytyy varoa, ettei tätä kehitystä kiihdytetä entisestään.
Lauri Tiainen