Turvallisuus ja luottamus

Turvallisuuden ylläpito kaikilla sektoreilla on ensiarvoisen tärkeää, jotta meillä on rajan läheisyydessä valmiudet reagoida kaikkiin mahdollisiin uhkiin. Kriittisen infran kuten sähkö- ja vesiyhteyksien häiriöihin on kyettävä reagoimaan nopeasti ja tehokkaasti, jotta isommilta vahingoilta vältytään. Häiriöitä voi aiheuttaa paitsi Venäjä, niin myös ilmasto. Esimerkiksi pelastuslaitos ja sähköyhtiöt koordinoivat toimintaa tiiviisti keskenään lumimyrskyihin varautuessa.

Nyt maailman myllerysten aikana turvallisuuspuheella on tyypillisesti vahva militaristinen pohja. Puolustusvoimat ja rajalaitos ylläpitävät hyvällä ammattitaidolla alueellista koskemattomuutta. Julkista luottamusta mitattaessa Puolustusvoimilla on ollut kärkipaikka jo pitkään verrattuna esimerkiksi poliisiin ja poliitikoihin. Luotan itsekin siihen, että tilannetietous on puolustusasioissa meillä hyvällä tasolla. Sen takia haluan omalla viestinnälläni korostaa kokonaisturvallisuuden merkitystä.

Vihreillä kokonaisturvallisuus käsittää viisi eri aihealuetta. Nämä turvallisuuden osa-alueet ovat:

  • Ympäristö (ilmastokriisi, luontokato, resurssien ylikulutus)
  • Demokratia, tasa-arvo sekä perus- ja ihmisoikeudet
  • Alueellinen koskemattomuus
  • Infrastruktuuri ja toimiva arki
  • Taloudellinen toimeliaisuus

Ympäristöturvallisuus on näistä suurin ja vaikein kokonaisuus, sillä ilmastokriisi on jo käynnissä, ja sen kielteiset seuraukset kasvavat vuosi vuodelta. Ympäristö on myös itsessään tekijä, joka voi vaikuttaa sodan syttymisen taustalla. Tälläkin hetkellä moniin Lähi-idän ja Afrikan alueen konflikteihin liittyy vahvasti vesipula, alueiden eroosio ja resurssien saatavuus.

Demokratia ja ihmisoikeudet liittyvät erityisesti meidän sisäisen turvallisuuden ylläpitoon. Demokraattisten instituutioiden toiminta takaa kaikille kansalaisille lähtökohdat oikeudenmukaiselle elämälle. Ihmisoikeudet ovat taas universaali ja jokaiselle kuuluva asia. Ihmisoikeuksista kiinni pitämällä vältyyme tekemästä niitä julmia virheitä, joita autoritääriset tahot pyrkivät provosoinnillaan edistämään.

Infrastruktuurin toimivuus mahdollistaa vaivattoman arjen, joka on myös keskeinen osa turvallisuudentunteen muodostumista. Hyvät liikenneyhteydet ja kattavat lähipalvelut turvaavat alueellisen elävyyden ja yhtenäisyyden tunteen. Myös syrjäsyeutujen asuttaminen on ennaltaehkäisevää turvallisuustoimintaa. Valaistut mökit näyttävät, että täällä on elämää.

Taloudellinen toimeliaisuus tarkoittaa, että virkeällä yritystoiminnalla saadaan luotua elinvoimaa ja kasvua alueelle. Mielekkäät kulutusmahdollisuudet luovat osaltaan turvallisuudentunnetta ihmisille, ja menestyvä yritystoiminta luo edellytyksiä infran investoinneille.

Etelä-Karjalan alueen on kyettävä auttamaan ihmisiä kaikissa olosuhteissa. Kun alueen pelastus- ja terveyspalvelut toimivat ja saavutettavat, voivat asukkaat nukkua yönsä rauhassa. Palautetaan myös mieliin korona-ajan keskustelut resilienssin eli kriisinsietokyvyn tilasta, ja miten voimme alueellisesti sitä kehittää. Päätöksenteossa on lähdettävä liikkeelle siitä, että ihmisten turvallisuudentunne pysyisi kestävällä pohjalla. Luottamus ja empatia ovat hyvän turvallisuudentunteen kannalta vaalittavia asioita.